APEC - Asociatia Profesionala a Economistilor si Contabililor Romania

Login Register
Home » Articole » Noutati » Contabilitatea in partida simpla – modificari de la 1 martie 2015
A+ R A-
Vineri, 13 Martie 2015 10:27

Contabilitatea in partida simpla – modificari de la 1 martie 2015

Voteaza
(1 Vot)
OMFP nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, intrat in vigoare la 01 martie 2015, aduce modificari Legii contabilitatii nr. 82/1991.
In principal se stabileste ca persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica pot opta pentru conducerea contabilitatii in partida dubla.
Categorii de persoane care conduc contabilitatea in partida simpla:
1)Persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
– activitati independente;
– cedarea folosintei bunurilor;
– activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
2)Persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.
Pentru persoanele care vor conduce contabilitatea in partida simpla vor fi obligatorii urmatoarele registre:
-Registrul Jurnal de incasari si plati - cod 14-1-1/b,
-Registrul Inventar - cod 14-1-2/b.
Registrul jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar nu mai trebuie inregistrate la organul fiscal.
Persoanele care conduc evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla pot trece la conducerea contabilitatii in partida dubla de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui in care au decis aceasta trecere.
Persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridical  infiintate dupa data de 1 martie 2015, care se incadreaza in categoria celor care aplica reglementarile contabile in partida simpla, pot opta pentru conducerea contabilitatii in partida dubla de la data infiintarii acestora.
Persoanele care opteaza pentru conducerea evidentei contabile pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla organizeaza si conduc contabilitatea proprie in baza reglementarilor contabile in vigoare, aplicabile operatorilor economici, pana la nivel de balanta de verificare, fara a intocmi situatii financiare anuale.
Modificat Vineri, 13 Martie 2015 10:31
Beatrice Ambro

Initiatoare a APEC - Asociatia Profesionala a Economistilor si Contabililor din Romania, vicepresedinte APEC din anul 2012,  expert contabil autorizat CECCAR, absolventa a Universitatii Spiru Haret, Facultatea de Management Financiar-Contabil.

Email Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Comenteaza


Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required